Teambuilding > Taiko

Taiko is een eeuwenoude vorm van Japanse drum. Letterlijk vertaald betekent Taiko ‘dikke trommel’. Ook voor het musiceren zelf, het Japans trommelen, gebruiken we hetzelfde woord Taiko. Iedereen kan natuurlijk op een trommel slaan, maar Taiko is veel meer dan dat. Echte Taiko is een manier van zijn, van leven, een spirituele weg.

Een Taiko workshop is een ideale energizer en kan gaan van een kennismaking van een tweetal uurtjes tot een volledige dag.

Het grote voordeel aan een Taiko-workshop is dat iedereen vanop hetzelfde punt vertrekt, zonder voorkennis. Hierdoor kan de interne werking van de groep merkbaar naar voren komen en worden zwaktes en sterktes duidelijker.

De workshops kunnen doorgaan voor groepen van 5 tot 50 personen. Voor grotere groepen (tot 350 personen) neemt u best even contact met ons op.

Case

In 2013 deed Club Brugge een beroep op Events on the Move voor een workshop Taiko in het kader van de Play-Offs van de Jupiler Pro League. De teambuilding had een dubbel doel : de kern van het eerste elftal klaarstomen voor het eerste belangrijke Play-Off duel tegen Standard Liège én de creatie van een HD-clip die in het Jan Breydel Stadion kon worden getoond als energizer voor de supporters.

Speciaal voor deze opdracht werd een speciale partituur gemaakt die de titel ‘Ganbatte !’ (een Japanse strijdkreet) meekreeg. Letterlijk betekent dit : “Doe je best !” of “Ga ervoor !” of “Veel succes !”. Ideaal dus als strijdkreet voor de spelers onderling, voor de trainer richting spelers en voor het publiek richting spelers.

Het woord “Ganbatte !” werd opgenomen als rode draad gedurende de hele Play-Offs. Het was een herkenningswoord dat werd opgepikt door de trainer, de mental coach, de team coach en de spionkop. Tijdens focusmomenten ter voorbereiding van een wedstrijd, na een moment van interne spanning binnen de groep, na het incasseren van een tegendoelpunt, … telkenmale kon “Ganbatte !” de neuzen in dezelfde richting zetten.

Let ook op het verschil tussen de Oosterse en de Westerse zienswijze : wij zeggen steevast “Veel succes !” en suggereren zo eigenlijk dat de gebeurtenissen worden bepaald dor een lotsbestemming (impliciet religieuze betekenis). De Japanners zeggen letterlijk: “Doe je best” en laten het resultaat dus afhangen van hun eigen persoonlijke inspanningen.

Hiermee was de cirkel van het teambuildingsverhaal rond : wij zullen elk individueel ons best doen en zodoende als team een goed resultaat neerzetten, met de steun van trainer, staf en supporters. Zelfs als het slecht uitdraait, hebben we toch minstens ons best gedaan en onszelf voor de volle 100% gegeven. Ganbatte !

Interesse in dit concept ? Vraag een OFFERTE aan door hier te klikken.