Remote / Online Teambuilding – Praktische Info

Sinds de uitbraak van COVID-19 in 2020 zijn remote teambuilding concepten het nieuwe normaal. Ons aanbod is ruim en spannend, maar hoe werkt online teambuilding nu eigenlijk precies? Dit proberen we op deze pagina wat meer te duiden.

Het Aanbod vs. het Doel vs. de Situatie

Eerst en vooral willen we je uiteraard kennis laten maken met ons aanbod. Voor het geval je dit nog niet bestudeerde, kun je klikken op onderstaande knop. Het biedt een eerste blik op de mogelijkheden.

ONLINE / REMOTE TEAMBUILDING

Het 'nieuwe normaal' sinds COVID-19

ONLINE / REMOTE TEAMBUILDING

Ontdek het aanbod

Uiteraard moet dit aanbod worden geënt op jullie concrete bedrijfssituatie, alsook op de doelstellingen van het event.

Als je ons contacteert met een specifieke vraag over een online teambuilding organisatie, is het daarom interessant dat we jullie situatie een beetje kennen. Zo kunnen we een voorstel op maat doen. Werken de meeste werknemers bijvoorbeeld van thuis uit of op kantoor? Gaat het om mensen die technisch een beetje onderlegd zijn? Welke taal spreken de deelnemers? En wat is het doel van de remote teambuilding? Gaat het puur om een funmoment – een momentje van ontspanning in een stressvolle periode – of dient de teambuilding een ruimer doel? In dat opzicht verschillen online teambuildings helemaal niet van klassieke teambuilding concepten op locatie.

Zo organiseren we zowel online teambuildings die veeleer focussen op een ‘happy feeling’ (eventueel zelfs wekelijks of maandelijks terugkerend) als remote teambuildings die een écht probleem tackelen – in dat laatste geval denken we b.v. aan communicatieproblemen doordat de werknemers fysiek meer verspreid zitten dan vroeger, aan een gebrek aan bedrijfsidentificatie doordat werknemers elkaar én het bedrijf niet meer voldoende zien, of aan problemen gerelateerd aan leiderschap en efficiëntie doordat er minder directe opvolging van de werkzaamheden gebeurt.

Een andere belangrijke factor is de groepsgrootte. Sommige online teambuilding concepten kunnen voor héél grote groepen worden georganiseerd, maar andere formules zijn specifiek gericht op (zeer) kleine groepen. Deze laatste categorie van concepten kan – als de doelgroep groter is dan het vooropgesteld maximum van het gekozen concept – serieel worden georganiseerd in diverse tijdsslots op eenzelfde of meerdere elkaar opvolgende dagen. Een handige tool bij het matchen van de groepsgrootte met de beschikbare concepten is onze Teambuilding Concept Finder. Bij ‘Type Teambuilding’ kies je voor ‘Online’, je geeft de groepsgrootte in en een lijstje van mogelijkheden komt tevoorschijn.

Hou er tenslotte nog rekening mee dat de duur van de beschikbare concepten varieert van 15 minuten tot 4 uur – dus variërend van energizers tot volwaardige vervangers van klassieke teambuilding concepten. De gemiddelde duur bedraagt 60 à 90 minuten. Dit staat steeds duidelijk vermeld bij de productfiches.

De Technische Invulling

Het gevaar dat altijd om de hoek loert bij een gedigitaliseerde aanpak, is een te grote focus op technologie. Wij zorgen er steeds voor dat de technische drempel minimaal blijft. Technologie is bij online teambuildings immers een middel en mag nooit evolueren tot een doel.

Voor sommige concepten volstaat het dat de deelnemers beschikken over een browser. Vooraf ontvangen ze (ofwel rechtstreeks, ofwel via de teamkapitein ofwel via ons centraal aanspreekpunt) alle praktische informatie via e-mail. Op het afgesproken moment begeven ze zich naar een website, waar het spel zich verder ontrolt. Steeds is er uiteraard Live Support beschikbaar van onze kant, meestal via Whatsapp, soms ook via telefoon. Een aantal concepten die zich in dit segment bevinden, zijn El Profesor (La Casa de Papel), Blijf in Uw Kot en Quiz’it Online.

Bij een tweede categorie concepten is er live interactie tussen deelnemers en spelleider. Standaard gebruiken we hiervoor het platform ZOOM, omdat we beschikken over een professionele licentie voor deze software, omdat deze kan worden gekoppeld aan onze studio omgeving (zie hieronder) en omdat onze presentatoren opgeleid zijn om gebruik te maken van deze omgeving. Als jullie bedrijfspolicy evenwel het gebruik van een ander platform oplegt (Microsoft Teams, …), kan dit uiteraard steeds worden aangepast. Een aantal concepten waar gebruik gemaakt wordt van énkel het platform ZOOM en geen andere tools zijn bijvoorbeeld HAKA Online, Magico Online, Lachworkshop, BINGO Online of Bierolade Online. Dit lijstje is niet extensief.

Verder zijn er de concepten waarbij de deelnemers gebruik maken van het platform ZOOM én een browser. Dit is bijvoorbeeld het geval bij o.a. Quizzio Online, Smash It, Ken je Collega’s Online, en Trip to Atlantis.

Tenslotte zijn er de online teambuilding concepten waarbij de deelnemers zowel moeten inloggen op ZOOM als gebruik moeten maken van een externe APP (Android of iOS). Dat is b.v. het geval bij Project Arrow en Home & Away.

Maatwerk

Zoals bij onze klassieke teambuilding formules geldt bij ons online teambuilding aanbod des te meer dat wij volledig maatwerk kunnen leveren, zowel op inhoudelijk vlak, op technisch vlak, qua duur als productioneel (zie hieronder).

Aarzel dus niet ons te contacteren bij eender welke vraag.

Spelleiders en Presentatoren

Het spreekt voor zich dat onze spelleiders de nodige schermervaring hebben en beschikken over de vereiste technische kwaliteiten. Ons profiel van spelleiders voor online teambuilding concepten is vaak helemaal anders dan voor de klassieke face-2-face teambuilding formules. Veel spelleiders hebben media- of theaterervaring en weten perfect hoe ze dit soort events moeten begeleiden. Vergeet bovendien niet dat bij een professionele online teambuilding veel meer medewerkers betrokken zijn dan wie via het scherm zichtbaar is: mensen die de technische opvolging doen, die de regie op zich nemen, die de spelleider assisteren buiten beeld, die de score bijhouden, die de rankings op de website updaten, etc. Wij zorgen ervoor dat al deze radertjes perfect op elkaar ingespeeld zijn, zodat de online teambuilding zich manifesteert als een vloeiende productie.

Wanneer we gebruik maken van materiespecialisten (b.v. voor concepten als Chocolato Online of Inspirerende Exposés), worden deze vooraf uitgebreid gescreend op hun technische vaardigheden en entertainmentskills, zodat ook dit type workshops voor de deelnemers steeds aangenaam om volgen blijft.

Productie

Het kwam hierboven al enkele keren aan bod: elke online teambuilding die niet puur browsergebaseerd is, kan worden beschouwd als een productie (incl. draaiboek, repetities en noodscenario’s). Een meerderheid van onze concepten kan hierbij in drie vormen worden aangeboden.

BRONZE

Dit is de standaard productievorm die meestal als enige wordt voorgesteld bij het opmaken van een offerte. Wens je een andere productionele setting, vermeld dit dan duidelijk in je aanvraag zodat we de mogelijkheden en beschikbaarheden kunnen nagaan. In deze setting streamt de spelleider of presentator via een klassieke webcam vanuit een huiselijk aandoende omgeving. Deze productievorm volstaat in 80% van de gevallen.

SILVER

In 15% van de gevallen opteert de klant voor een iets professioneler set-up, waarbij de spelleider of presentator zich bevindt in een meer cleane fotostudio omgeving inclusief green key en een professionele full HD conference camera met voice optimization.

GOLD

In 5% van de gevallen stellen we onze professionele studio ter beschikking incl. 4K camera’s, geïntegreerde laptops, professionele sound, live videowall met projectie van de deelnemers en een eindregie van waaruit de online teambuilding wordt gestuurd. Dit is pure TV-kwaliteit, gebracht vanuit onze vaste locatie te Gent. Uiteraard hangt hier een steviger prijskaartje aan vast, maar sommige events vereisen dan ook deze aanpak.

Vragen?

Heeft jullie bedrijf al een lange traditie van teambuildings of net niet? In beide gevallen loont het de moeite om even te proeven van dit vernieuwende aanbod. Online teambuildings zijn laagdrempelig en worden door de deelnemers in de meeste gevallen erg positief ervaren. Zolang de dreiging van een volgende COVID-19 golf niet helemaal is verdwenen, vormen remote teambuildings een volwaardig alternatief voor de meer klassieke teambuilding activiteiten.

Nog vragen of onduidelijkheden? Aarzel niet ons te contacteren. We komen dan zo snel mogelijk bij je terug.